prekvapenia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sibírbski vedci spojili svoje sily k vytvoreniu „tajnej zbrane“ z Ruska

Chemia

Sibírski biológovia a chemici sa spojili s cieľom skonštruovať technológiu pre tajnú zbraň – zdroj alternatívnej energie. Zatiaľ, čo Európa venuje viac úsilia o kultiváciu a spracovanie rias s použitím tradičných postupov, v Novosibírskom Akademgorodku sú presvedčení o funkčnosti rýchleho tuku z kmeňov rias.

Práve riasy označili za najsľubnejšiu surovinu pre biopalivá. V prevádzkovom laboratóriu pestovali po celý rok vodný kvet vrámci fotobioreaktora. V porovnaní so suchozemskými rastlinami sú vodné riasy hrubšie a v kmeňoch obsahujú až 80% tuku v sušine. A čím viac tuku, tým viac získanej energie. Navyše pestovanie pri určených podmienkach umožní ich zber až 40 krát za rok. Riasy, ako najrýchlejšie rastúce rastliny, sa tak dostávajú do popredia produktov tretej generácie pre oblasť zdrojov biopalív pred rastlinný olej a piliny. V lete roku 2011 sa do vzduchu chystá prvé lietadlo britskej spoločnosti, ktoré bude mať jeden z motorov naplnený palivom z rias.

„Skúsenosti z vývoja rôznych katalytických procesov a využitím moderných prístupov možno získať palivo s vyšším výkonom, ktoré sa bude dať  použiť ako prísada do konvenčných pohonných hmôt,“ hovorí Vadim Jakovlev, riaditeľ výskumnej skupiny ústavu katalýzy SB RAS.

Proces vývoja a funkčnosti spomínaných rastlín má byť katalyzátorom pre zbraň alternatívnej energie. Špecialisti úzko spolupracujú aj s lekárňami.


Hlavná | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014