prekvapenia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vedci objavili nový nerast

Chemia

NASA potvrdila správu, že výskumníci Spojených štátov amerických, Južnej Kórey a Japonska objavili nový druh nerastu, ktorý pochádza z meteoritu. Meteorit bol objavený v decembri v roku 1969 na 4,5 miliardy rokov starej Antarktíde. Nový nerast dostal pomenovanie Wassonite.

Minerálne meno schválila Medzinárodná mineralogická asociácia a tím vedcov ho zapísal do úradného zoznamu 4 500 existujúcich minerálnych látok. Členovia japonskej antarktickej expedície objavili deväť meteoritov na modrom ľadovom poli v horách Yamato v Antarktíde. Yamato 691 pravdepodobne pochádzal z asteroidu obiehajúceho medzi Marsom a Jupiterom. Jednalo sa o prvé významné objavenie meteoritov Antarktídy a predstavovalo vzorky niekoľkých rôznych typov. V dôsledku toho Spojené štáty a Japonsko vykonávali systematické hľadania meteoritov, z ktorých získali viac ako 40 000 vzoriek, vrátane veľmi vzácnych marťanských a mesačných meteoritov.

“Wassonite je minerál tvorený iba z dvoch prvkov, síra a titánu. Napriek tomu má jedinečnú kryštálovú štruktúru, ktorá nebola predtým pozorovaná v prírode,” povedal vedec NASA, Keiko Nakamura-Messenger

Wassonite je široký menej ako jedna stotina šírky ľudského vlasu (50 x 450 nanometrov). K tomuto určeniu použil výskumný tím NASA transmisný elektrónový mikroskop, ktorý izoloval zrno Wassonite a zistil tak jeho chemické zloženie a atómovú štruktúru.

záznam transmisného elektrónového mikroskopu -  Wassonite – zrno tmavého kontrastu Zdroj: NASA

záznam transmisného elektrónového mikroskopu - Wassonite – zrno tmavého kontrastu Zdroj: NASA

Vedci sa domnievajú, že zvyšky meteoritov tvorili pôvodný stavebný kameň planét. Meteority obsahujúce minerály sú ukazovateľmi formovania našej slnečnej sústavy.


Hlavná | stály odkaz

Komentáre

  1. Remarkable
    a.k.a. príroda príjemne prekvapuje
    publikované: 15.12.2011 09:11:43 | autor: rubor (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014